Bezoek ons op Wonen 2024, van 27 t.e.m 29 januari en van 2 t.e.m. 4 februari in Nekkerhal Mechelen, stand 446.

Epoxyvloer

Ontzettend sterk en onderhoudsvriendelijk

Dewefloor EP

Wat is een epoxyvloer?

Epoxy is een erg harde kunststof die heel geschikt is voor industriële omgevingen, maar die ook uw woning een moderne en strakke look kan geven. Epoxy wordt gebruikt voor gietvloeren, troffelvloeren, steentapijt en coatings.

Een epoxyvloer is een gietvloer op basis van epoxyharsen of grind. In principe zijn er twee soorten epoxyvloeren:

 • een epoxyvloer
 • een epoxy troffel vloer

Een epoxyvloer biedt de meeste afwerkingsmogelijkheden. Hij is verkrijgbaar in alle RAL-kleuren en je kunt er eenvoudig patronen of tekeningen in aanbrengen.

De epoxy troffel vloer lijkt op een fijne vorm van steen of marmertapijt maar is meer gesloten en wordt afgewerkt met een beschermlaag tegen slijtage en UV-stralen. Dit type gietvloer is ook verkrijgbaar in alle RAL-kleuren, maar meestal kiest men voor lichtere aardekleuren of grijstinten.

Wat zijn de voordelen van een epoxyvloer?

Hoe verhoudt een epoxyvloer zich tot andere gietvloeren?

Een epoxy gietvloer heeft dezelfde strakke en moderne look als een polyurethaan gietvloer, maar is minder sterk en heeft minder antislipmogelijkheden dan een acrylaatgietvloer.

Wanneer en voor welk doelpubliek plaatsen we een epoxyvloer?

Omdat epoxy gietvloeren ontzettend hard zijn, werden ze oorspronkelijk veel gebruikt binnen de industrie. Inmiddels heeft dit type gietvloer zijn plaats ook gevonden in privéwoningen en bedrijven.

Voor woningen raden wij echter meestal wel een polyurethaan gietvloer (Dewefloor PU/D) aan. Het flexibele materiaal van een polyurethaan gietvloer is bijvoorbeeld geschikter voor woningen met vloerverwarming.

Andere vragen over de epoxyvloer

Een epoxyvloer is een gietvloer op basis van epoxyharsen gemengd met polyurethaan of grind. Epoxyvloeren bestaan doorgaans uit 4 lagen:

 • een primerlaag
 • een egaliseerlaag
 • een gietvloerlaag
 • een eindlaag

Onze VCA-gecertificeerde experts plaatsen uw epoxyvloer in verschillende fasen:

 • Eerst werken we de ondergrond mechanisch voor en herstellen we beschadigingen.
 • Vervolgens plaatsen we een primer of schraaplaag. Dat is een tussenlaag uit epoxyhars die oneffenheden en beschadigingen vult en ervoor zorgt dat de volgende lagen goed hechten aan de ondergrond.
 • Indien nodig plaatsen we ook nog een extra egaliseerlaag.
 • Daarna wordt de eigenlijke gietvloer gegoten.
 • Tot slot werken we het geheel af met een laklaag uit polyurethaan die de vloer beschermt tegen UV-stralen, slijtage en krassen. U heeft daarbij de keuze uit een gladde of matte afwerking.

De plaatsing van uw epoxyvloer neemt gemiddeld 4 dagen in beslag omdat de lagen tijdens de verschillende fasen moeten drogen.

Als u een epoxyvloer wilt laten plaatsen, ga dan op voorhand even na of:

 • de ondergrond droog is
 • er geen vloerverwarming aanwezig is
 • de omgevingstemperatuur tijdens de plaatsing minimaal 16 ° C kan bedragen

Verder moet een epoxy gietvloer na de plaatsing 7 dagen chemisch uitharden. De vloer is 24 uur na de plaatsing wel al terug belastbaar.

Epoxy vloeren zijn gemiddeld duurder dan andere gietvloeren. Bedenk wel dat dit type gietvloer geen afbraakwerken vereist. Daardoor spaart u heel wat geld uit.

De plaatsing van een epoxyvloer duurt ook gemiddeld langer (4 dagen) dan de plaatsing van andere soorten gietvloeren (1 tot 2 dagen).

Verder is een epoxyvloer niet combineerbaar met vloerverwarming. Aangezien een epoxyvloer ontzettend hard is, is hij niet geschikt voor een bewegende ondergrond.

Als u tot slot voor een gladde toplaag kiest dan wordt krassen uitsluiten erg moeilijk.

Bent u op zoek naar een flexibeler materiaal of heeft u vloerverwarming? Dan raden wij een polyurethaan gietvloer (Dewefloor PU/D) aan.

Epoxyvloeren staan vooral bekend om hun hardheid. Zo zijn ze 2 keer harder dan beton!